Salamandra (Salamandra salamandra)



Denumire: Salamandra
Denumire științifică: Salamandra salamandra

Salamandrele se intalnesc in majoritatea zonelor muntoase si deluroase din Europa Centrala si de Vest. La noi se intalnesc in toate regiunile cu exceptia Dobrogei. Se gaseste in padurile de foioase si conifere mai ales ascusa prin frunzis sau sub busteni. Prefera locurile retrase, umbroase si umede fiind intalnita in zona raurilor si baltiilor.

Cea mai importanta caracteristaica a sa este coloritul. Petele stridente anunta faptul ca salamandra este un animal veninos. Acesta are glande cu venin in spatele ochiilor si in zona petelor colorate. Veninul nu reprezinta un pericol pentru oameni dar poate fi letal pentru pradatorii salamandrei.

Dieta salamadrelor este formata mai ales din insecte, limacsi si alte nevertebrate. In cazuri exceptionale se poate hrani cu broaste si tritoni de mici dimensiuni.

Perioada de reproducere este cuprinsa intre luniile martie si mai. Ouale sunt fertilizate in interiorul femelei unde si eclozeaza, femela eliberand ulterior larvele in apa. In cazuri exceptionale s-a observat ca puii se pot metamorfoza in corpul femelei fiind eliberati ulterior. Puii ating maturitatea dupa 10 luni si ajung la o lungime de aproximativ 25 de centimetri si o greutate de 40 de grame.

Salamandrele sunt o specie destul de longeviva, in captivitate putand ajunge chiar si la varsta de 50 de ani.

0 comentarii
Lasă un răspuns

Categorii
Amfibieni

All rights reserved © 2023. Made by Bogdan C