Pestera Muierii – Baia de Fier judetul Gorjpestera muierii 3

Pestera Muierii – situata la iesire din localitatea Baia de Fier judetul Gorj, este un fascinant monument al naturii sapat de raul Galbenul in masivul calcaros al Muntilor Capatanii.

Pestera poarta denumirea de Pestera Muieri deoarece in timpul razboaielor femeile, copii si batranii din zona se adaposteau de atacatori pana la venirea barbatilor acasa.

Aflata la o altitudine de 700 m Pestera Muierii este o succesiune de incaperii care se intind pe o lungime de 7000 de metrii din care sunt vizitabili doar 940 m restul sunt rezervatie speologica si nu este accesibila turistilor.

Pestera este vizitabila doar cu ghid din ora in ora, platind o taxa de intrare de 10 lei si taxa foto/video de inca 10 lei. Pestera Muierii este prima pestera electrificata din Romania asa ca nu iti trebuie lanterna.

Temperatura in pestera este constanta + 10° C si umiditate in sezonul secetos de 20-30% si in sezonul umed de maxim 70-80%. In pestera se pot intalni numeroase stalactite, stalagmite precum si coloane, pe traseul vizitabil sunt locuri de trecere de 1 m inaltime, destul de greu accesibile.

In galeriile inalte ale pesterii se intalnesc lilieci apartinand mai multor specii. In Galeria Ursilor care nu se viziteaza, au fost gasite un adevarat cimitir al ursilor, marturie stand numarul mare de schelete, printre care cel mai important este Ursul de caverna cu o inaltime de aproape 3 metrii, unele oase sunt expuse in interiorul pesterii, altele la Muzeul Grigore Antipa.

 

0 comentarii
Lasă un răspuns

Categorii
Locatii

All rights reserved © 2021. Made by Bogdan C