Bizamul (Ondatra zibethicus)Denumire: Bizamul
Denumire științifică: Ondatra zibethicus

bizam3

Bizamul este un animal de aproximativ 35 cm lungime,dependent de apa. Poate ajunge la o greutate de 1,5kg. El nu a existat dintotdeauna la noi ci a reusit sa se adapteze cu succes.

Bizamul provine din zonele mlastinoase ale Americii de Nord unde este vanat pentru blana dar si pentru carnea lui. Prima data a fost adus in Polonia la inceputul secolului trecut de unde si-a inceput calatoria in Europa. La noi se spune ca a venit pe Dunare.

 

Este adaptat foarte bine in Delta Dunarii si asta si datorita lipsei unui pradator natural adevarat. Rare sunt animalele de prada care se incumete sa vaneze bizamul.

De obicei traiesc in vizuini pe care le sapa in malurile apei. Galeriile lor sunt prevazute cu iesiri atat sub apa cat si deasupra ei precum si cu sisteme de ventilatie ale aerului. Cand acest lucru nu este posibil isi fac cuiburi plutitoare din stuf, papura si frunze.

Faptul ca bizamii scot cate 3-4 serii de pui pe an a cate 10-12 pui iar maturitatea sexuala este la 6 luni ne face sa credem ca vom asista la o continua expansiune si in urmatorii ani.

0 comentarii
Lasă un răspuns

Categorii
Mamifere

All rights reserved © 2021. Made by Bogdan C