Cojoaica de padure (Certhia familiaris)Denumire: Cojoaica de padure
Denumire științifică: Certhia familiaris

cojoaica de padure1

Pasare destul de comuna in regiunile cu paduri mai batrane, parcuri si gradini, atat in padurile de conifere cat si in cele cu frunze cazatoare. Datorita co-loritului si, in general, a prezentei ei discrete, deseori nu e observata.

In sudul Europei, unde poate fi intalnita in acelasi areal cu cojoaica cu degete scurte, prefera padurile de conifere de la altitudini mai mari. Este usor de deosebit de celelalte pasari, cu exceptia cojoaicei cu degete scurte. Se distinge de aceasta printr-o spranceana adesea mai distincta, in special in fata ochiului deasupra lorumului; cele doua sprancene se pot chiar uni intr-o dunga subtire deasupra bazei ciocului. De obicei, nu are culoare maroniu deschis pe flancuri si are un penaj putin mai deschis si mai contrastant, cu mai mult ruginiu pe tartita. Ciocul este, in medie, putin mai scurt decat al cojoaicei cu degete scurte.

Strigatul de slaba intensitate: „srrii“ (repetat, foarte inalt). Mai are si un „tiiih“ simplu, destul de asemanator cu cel al pitigoiului de bradet; poate fi repetat in serii, desi nu atat de rapide ca la cojoaica cu degete scurte. Cantecul este ascutit si subtire, cu o tonalitate slaba, format din sunete clare; initial este accelerat, apoi scade in tonalitate si se termina cu niste variatii scurte, melodice, destul de asemanatoare cu cele ale pitulicii fluieratoare.

0 comentarii
Lasă un răspuns

Categorii
Pasari

All rights reserved © 2021. Made by Bogdan C