Corb de mare (Morus bassanus)
Denumire: Corb de mare
Denumire științifică: Morus bassanus
Corbul de mare este o specie de pasare de mare care traieste in emisfera Nordica pe coastele oceanului Atlantic. Este cea mai mare specie din familia sa avand o anvergura a aripilor de 170-180cm. Cuibareste in colonii pe costele din nordul Atlanticului. Coloniile pot ajunge la 75000 de perechi.
Coloratie
Penajul este format din pene maronii si negre in varful aripilor, albe pe corp si galbene pe cap. Ochii sunt albastrii si inconjurati de piele negra care ii scoate in evidenta. Ciocul este lung si are o forma conica.
Dieta
Dieta este constituita din pesti de dimensiuni reduse (2-30cm) si alte vietati marine (in general calamri). Corbul de mare isi prinde prada plonjan cu viteze de pana la 100km/h si scufundanduse la adancimi de pana la 25m.
Rproducere
Adultii pot parcurge in cautarea hranei peste 300 de kilometri. Pasarile ating maturitatea la 2-3 ani side obicei cuibaresc in colonia in care s-au nascut. Perioada in care depun oua este aprilie-mai. Coloniiile sunt de obicei situate pe stanci abrupte pentru a facilita decolare. Cuibul este construit din pamant iarba si alge si este refolosit. Din acest motiv unele cuiburi pot ajungel si la 2 metri inaltime in decursul mai multor ani. Corbii de mare sunt monogami adica au o pereche pe o peridoada lunga de timp sau toata viata. Partenerii se despart in timpul migratiei dar se reintalnesc in sezonul de imperechere.
Migratie
Corbii de mare migreaza in timpul iernii in spre sud (Marea Mediterana in cazul populatiei europene si Golful Mexic in cazul celei din America de Nord)
All rights reserved © 2023. Made by Bogdan C