Egreta mare (Ardea alba)Denumire: Egreta mare
Denumire științifică: Ardea alba

egreta mare6

Este o pasare superioara ca talie egretei mici, avand  90 cm. Forma corpului este caracteristica starcilor cu gat lung. Ciocul este de asemenea relativ lung si drept, picioarele si ele lungi. Ciocul are un colorit închis în perioada de reproducere, cu baza galbena, dar devine galben in totalitate in afara perioadei de cuibarit.

Picioarele sunt in intregime negricioase, inclusiv degetele. Penajul se caracterizeaza printr-un colorit alb in totalitate. In perioada nuptiala prezinta cateva pene ornamentale lungi pe spate, care ii creaza un aspect foarte placut.

Ca si ceilalti reprezentanti ai familiei starcilor, o intalnim in zonele umede diverse, precum: marginile lacurilor, mlastinile, iazurile si helesteele, canalele, dar si in habitate uscate (campuri, araturi) unde de regula se hraneste cu soareci, insecte etc.. Cuibareste fie solitar, fie in colonii variabile ca numar de perechi clocitoare. Poate forma colonii mixte cu alte specii, precum: starcul cenusiu, starcul rosu etc. . Locurile preferate pentru amplasarea cuiburilor sunt stufarisurile.

Migreaza toamna, dar unele exemplare raman la noi peste iarna. In perioada de migratie se aduna in grupuri, mai ales in zonele unde exista peste din abundenta (helestee piscicole de unde se recolteaza pestele). Are o frecventa mai ridicata in Delta Dunarii, in sudul, estul si vestul tarii, dar in ultimii ani apare in numar tot mai mare si in Transilvania.

0 comentarii
Lasă un răspuns

Categorii
Pasari

All rights reserved © 2021. Made by Bogdan C