Inăriţă (Acanthis flammea)

Inăriță (Acanthis flammea)


Denumire: Inăriţă
Denumire științifică: Acanthis flammea

Este o pasăre mică din familia fringilidelor (rudă cu sticletele, scatiul, câneparul etc.), ce nu iese în evidență printr-un colorit deosebit, dar se remarcă în toate tipurile de penaj, o pată mică roșie pe frunte și penajul brun-cenușiu cu unele striuri și mai deschis pe burtă.

Masculii au primăvara, gușa și pieptul roșii. Cuibărește în nordul Europei și Asiei, preferând pădurile de mesteacăn, coniferele tinere etc. La noi apare iarna, de regulă în grupuri, uneori de zeci sau sute de exemplare și nu în fiecare an, cel puțin nu în număr mare, anual.

În ultimele ierni au fost adevărate invazii de inărițe în România, numărul observațiilor la nivel național, fiind mare. O întâlnim fie în stoluri formate doar din această specie, fie în stoluri mixte, de exemplu împreună cu cu sticleții.

Se hrănește cu diverse semințe mici, cum sunt cele de buruieni de pe câmpuri sau de la marginea culturilor, sau de mesteacăn, stând uneori în poziții acrobatice. Este o pasăre căutată de păsărari pentru a fi observată și bineînțeles de către fotografi.

0 comentarii
Lasă un răspuns

Categorii
Pasari

All rights reserved © 2021. Made by Bogdan C