Nagatul (Vanellus vanellus)Denumire: Nagatul
Denumire științifică: Vanellus vanellus

nagat2

Specie din familia pasarilor limicole, cu o lungime de 30 cm. Seamana la corp cu un porumbel, avand caracteristic un mot de pene pe crestet, care se ridica vertical. Picioarele sunt relativ lungi.

Adultul are obrazul alb, pieptul negru, spatele si aripa de asemenea inchise la culoare, cu unele reflexe verzui metalizate. Abdomenul este alb. Juvenilul are motul de pe cap mult mai mic, iar penajul mai deschis, fara reflexe metalizate.

Zborul nuptial este caracteristic si extrem de acrobatic, cu batai de aripi ample si puternice, urcari pe verticala, inclinari pe o parte, coborari bruste in spirala, acompaniate de sunetele: „ci-ui”. Nagatul cuibareste la noi frecvent, in diverse habitate umede, precum: mlastini, margini de lacuri, smarcuri, zone unde balteste apa, canale de desecare si drenuri, dar si in zone mai uscate: pasuni, culturi agricole etc. Toamna se grupeaza in stoluri de diferite marimi, migrand spre sud, prin septembrie-noiembrie. Primavara revine in martie-aprilie, de regula tot in stoluri.

 

0 comentarii
Lasă un răspuns

Categorii
Pasari

All rights reserved © 2021. Made by Bogdan C