Pupaza (Upupa epops)Denumire: Pupaza
Denumire științifică: Upupa epops

pupaza2

Pasare bine cunoscuta, de 26 – 28 cm. Este usor de identificat dupa forma si colorit si de asemenea dupa ciocul lung si usor curbat in jos. Coada este lunga, iar pe cap are o creasta caracteristica formata din mai multe pene pe care le poate strange si desface in evantai. Coloritul este foarte frumos, contrastul culorilor imediat perceput in zbor sau in repaos.

Capul, gatul si pieptul sunt brune deschis, spatele, aripile si coada avand un colorit alb cu negru, cele doua culori alternand. Zborul este ezitant, de multe ori aproape de sol.

Sunetele emise sunt: “pu – pu – pu”, de obicei formate din trei silabe. Se hraneste cu insecte, melci mici, viermi si alte nevertebrate. Prefera padurile deschise, poienile, luncile, terenurile cultivate, viile, livezile, gradinile si parcurile.

Cuibareste in scorburi, ziduri, maluri lutoase etc. In Romania are o raspandire larga mai ales in zonele de deal si depresionare, dar ca si alte pasari a suferit mari pierderi de efective datorita omului. Este o specie exclusiv migratoare.

0 comentarii
Lasă un răspuns

Categorii
Pasari

All rights reserved © 2021. Made by Bogdan C