Rata motata (Aythya fuligula)



Denumire: Rata motata
Denumire științifică: Aythya fuligula

rata motata10

Este o specie de raţă scufundătoare, cu o lungime de 40 – 47 cm. Coloritul celor două sexe este  total diferit. Masculul are capul negru cu un mot caraceteristic spre ceafa, spatele negru, iar abdomenul alb. In perioada nuptiala, capul are o tenta violacee.

Femela are un penaj brun, cu partea inferioară albicioasă. Atat masculul cat si femela au pe aripă o dungă lată  albicioasa  care contrasteaza cu restul aripii brun sau negricios.

Ca si celelalte raţe scufundătoare se hrăneşte prin scufundare totală cu diferite vietati acvatice sau plante.

Este specie de pasaj si oaspete de iarna in Romania, cuibarind rar pe unele lacuri din interiorul tarii. Cel mai adesea o observam in grupuri mici, alaturi de alte specii de rate, indeosebi in estul si sudul tarii.

0 comentarii
Lasă un răspuns

Categorii
Pasari

All rights reserved © 2021. Made by Bogdan C