Soparla de camp (Lacerta agilis)
Denumire: Soparla de camp
Denumire științifică: Lacerta agilis
Dimensiuni: relativ mica, ajungand pana la 20 cm, coada avand de doua ori lungimea corpului.
Spatele verde-măsliniu-roşiatic, verdele fiind mai pronunţat în partea anterioară; laturile cenuşii întunecat, cu două dungi albicioase, paralele şi întrerupte de pete neregulate, cafenii-negricioase, care se observă şi la marginile superioare şi inferioare ale dungilor. Abdomenul la femele gălbui sau verzui, la mascului gălbui sau roşiatic. Pe părţile laterale ale gastrostegelor cu pete albăstrui. Coada, pe partea superioară, cenuşie-cafenie, iar ventral gălbuie
Mediu de viata: pe terenuri inierbate, nisipoase, pe dune si pe portiuni pietroase. in Muntenia si Dobrogea se intalneste in special pe terenurile uscate, inierbate, la liziera padurii si in raristi pe marginile culturilor si chiar in interiorul lor, mai rar in regiunile pietroase.
Comportament: specia traieste in locuri deschise si in consecinta trebuie sa fie foarte rapida, pentru a scapa de pradatori. Este aparata si de coloritul de camuflare.
Hrana: consta in diferite artropode de dimensiuni mici .
Reproducerea: in aprilie si mai are loc imperecherea, iar la sfarsitul lui mai este depusa ponta. Ea cuprinde 3-4 oua ingropate intr-o galerie sapata in pamant. In august apar puii, cu o lungime de 28 mm.
Dusmani: sunt reprezentati indeosebi de pasarile rapitoare, de aceea foarte multi indivizi au cozile regenerate.
Statut: la noi este o specie STRICT PROTEJATA; in unele tari din Europa, specia a disparut, datorita distrugerii habitatelor si poluarii solului.



All rights reserved © 2023. Made by Bogdan C