Broasca raioasa bruna (Bufo bufo)
Denumire: Broasca raioasa bruna
Denumire științifică: Bufo bufo
Descriere
Este o specie masiva, pupila este orizontala si timpanul este distinct. Pe partea dorsală, coloritul variaza de la brun-cenușiu, brun-roscat, brun-inchis la masliniu avand diferite pete inchise, iar partea ventrala este de un alb murdar, patat adeseori cu brun-cenușiu. Culoarea irisului variază de la auriu până la rosu aramiu. Este activa in perioada crepusculara cateodata chiar noaptea, in timpul ploilor sau in zilele in care soarele este acoperit cu nori. Femela este mult mai mare decat masculul. Fiind o specie masivă și cu corpul indesat se misca lent, se taraste sau executa salturi scurte.
Habitat
Broasca raioasa bruna (Bufo bufo) se gaseste atat in zonele locuite unde sta ascunsa in beciuri sau in crapaturi, cat si in cele nelocuite cum ar fii padurile, culturile si gradinile situate sub altitudinea de 2000m. Poate fi gasita in timpul zilei in locuri umede (sub lemne si pietre, in crapaturi sau in galeriile sapate de ele).
Hranire
Se hraneste cu nevertebrate ca insecte, miriapode, paianjeni, melci, rame, gandaci. Fiind o specie masivă și cu corpul indesat se misca lent, se taraste sau executa salturi scurte.
Reproducere
Sezonul de imperechere coincide cu sfarsitul lunii martie si este sin gura perioda in care adultii se gasesc in stadiul acvatic. Femele cara masculii in spate pana cand cuplul gaseste un loc prielnic pentru ponta. Deoarece sunt mai numerosi decat femele, masculii nu cobaora din spatele partenerei lor pana la finalizarea depunerii pontei.
All rights reserved © 2023. Made by Bogdan C