Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus)



Denumire: Pelicanul comun
Denumire științifică: Pelecanus onocrotalus

Pasare inconfundabila de 140 – 175 cm, cu un corp voluminos, gatul gros si ciocul caracteristic mare, cu o membrana tip „punga” pe mandibula inferioara, de culoare galbena. Adultul are penajul alb, cu exceptia penelor aripilor (remigele primare si secundare) care sunt negre. Piciorele sunt roz. Tinerii au un penaj mai brun, iar puii in puf sunt negriciosi. In zbor se observa adesea in grupuri de marimi diferite. Se hraneste exclusiv cu peste pe care il captureaza in urma unor adevarate vanatori, la care pot participa numerosi cormorani. Se intalneste ca specie cuibaritoare in Delta Dunarii si zona lagunara, dar apare adesea si in alte zone ale tarii, mai ales in pescarii. Cuibareste in colonii pe plauri sau insule, cuiburile fiind apropiate unele de altele. Unele colonii din delta sau din alte parti ale tarii au disparut in decursul timpului, prin actiunile de distrugere a habitatului sau „combatere” directa. Migreaza toamna si revine in primavara.
Este o pasare strict protejata.

0 comentarii
Lasă un răspuns

Categorii
Pasari

All rights reserved © 2021. Made by Bogdan C